Říjen 2009

Perník

28. října 2009 v 16:45 | Kestler |  Moje skromné vařeníčko
Suroviny
· 0,5l mléka
· cca 80g Hery (10 lžic)
· 2 lžíce medu
· 2 vejce
· 500g polohrubé mouky
· 200g mletého cukru
· 1 vanilkový cukr
· prášek do perníku

Postup
V teplém mléce rozpustíme Heru a med. Necháme zchladnout na pokojovou teplotu. Potom rozmícháme dvě vejce a vmícháme ostatní suroviny.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 250°C asi 35 minut.
Po vychládnutí rozkrojíme podélně napůl a potřeme marmeládou. Nakonec přiklopíme.

Poznámka
· Výsledek je světlý perník.
· Možno přidat kakao, vlašské ořechy nebo hrozinky.

Hranická buchta

25. října 2009 v 9:40 | Kestler |  Moje skromné vařeníčko
Suroviny
· 1,5dcl mléka
· 250g mletého cukru
· 350g medu
· 500g hladké mouky
· 1 prášek do pečiva
· 210g sušených trnek (švestek)
· 100g Hery
· 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
· 3 vrchovaté lžíce mletého cukru

Postup
Nejprve necháme přejít švestky varem a chvíli je ponecháme ve vodě. Poté je dáme okapat.
Navážený mletý cukr rozpustíme s mlékem v mlékovaru. Přidáme med, který necháme rozpustit. Nevařit. Přelijeme do mísy a necháme trochu zchladnout. Mezitím si připravíme z 50g Hery, mouky a cukru posýpku.
Do zchladlé medové hmoty vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme na plech, poklademe švestkami, posypeme strouhankou a dáme péct do vyhřáté trouby na 230°C. Hlídáme, aby se zespod nespálil.
Po vytažení z trouby pokapeme zbytkem rozpuštěné Hery.

Poznámka
· Buchta je poněkud tužší. Odtud název Hranická, jelikož v Hranicích se vyrábějí cihly.
· Recept pochází z Německa.
· Vřele doporučuji roztopit med před dolováním ze sklenice. Může se vám stát to, co mně.



Pro sladkost, pro sladkost usnutí děkuji za únavu

23. října 2009 v 22:10 | Kestler |  Čas
Po poměrně slušné vlně více či méně pesimistických článků měním radikálně styl. Respektive, jak to vypadá, když je dobře.

Všechno je ve hrotu červené propisky

21. října 2009 v 11:20 | Kestler |  Čas
Toto je zpráva o ničem. Ignorujte ji, dávám ji sem kvůli tradici.

Pomalu se to stává tradicí. Před chvílí jsem dopsala elektronický ředitelský test z managementu a ekonomiky. Poslední z těch všech tento týden. U něj jediného vím výsledek - 94%. To není nejlepší, ale neustále je to jednička, tak to beru. Anglina bude horší. Říct, že to byla katastrofa by bylo jako označit 11. září za vykradení místního koloniálu. A SOČka letos opět bude a asi dostanu v pátek druhou injekci.

Toto je zpráva o ničem. Ignorujte ji, dávám ji sem kvůli tradici.

Piskotove mraky

18. října 2009 v 9:20 | Kestler |  Moje skromné vařeníčko
Suroviny
· 1 litr mléka
· 2 vanilkové pudinky
· 1 listové těsto
· meruňková marmeláda
· piškoty
· kompotované meruňky

Postup
Dle návodu na sáčku uvaříme pudink z litru mléka.
Listové těsto rozpůlíme, polovinu vyválíme na plát, který položíme na plech. Potřeme marmeládou a poklademe ne příliš nahusto piškoty. Zalijeme horkým pudinkem a poklademe meruňkami. Nakonec přiklopíme druhou polovinou listového těsta, které opět vyválíme na placku.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 250°C asi půl hodiny.

Poznámka
· Ze sbírky Opavia receptů.

Medový dort

17. října 2009 v 21:24 | Kestler |  Moje skromné vařeníčko
Suroviny na těsto
· 1 Hera
· 3 vejce
· 300g cukru krupice
· 3 lžíce medu
· 1 lžička medu
· 400g hladké mouky

Suroviny na krém
· 1 slazené kondenzované mléko
· 250g másla

Postup
Kondenzované mléko vaříme dvě hodiny a poté jej necháme zchladnout.
Než začneme vyndáme máslo z lednice. Poté nakreslíme na šest papíru kola o velikosti talíře.
Heru roztopíme v mlékovaru, přidáme vejce, med, cukr, mouku a sodu. Mícháme asi deset minut, aby v mouce nebyly žmolky. Těsto rozdělíme na šest dílů a každý rozetřeme do předkresleného kruhu. Snažíme se centimetr přetahovat, aby byly nějaké odkrojky. Pečeme na 200-250° po doby kolem šesti minut na placku. Necháme zchladnout.
Studené sloupneme z papíru a ořežeme. Odřezky dáme do mísy, kde je rukama rozdrtíme na posýpku.
Salko vyšleháme s máslem.
Placky natíráme krémem a skládáme na sebe. Nakonec pomažeme celý povrch dortu a posypeme vytvořenou sypankou.
Dáme zaležet přes noc do ledničky.

Poznámka
· Hodně sladký, ideálně servírujeme s hořkým čajem.
Obrázkový návod na téměř identický medovník můžete nalézt také na mujplan.cz

Lehce heroinová

16. října 2009 v 8:48 | Kestler |  Čas
Vdechněte stoprocentní emulzi štěstí. Zabíjejte se něčím, o čem víte, že je špatné a užívejte si to. Zamilujte se do své drogy.
Kolem projíždí vlak. Horký dech z úst - je horký ještě žiju, vše je dobré - se mění na mlhu v ledovém vzduchu. Horní zuby, zbavené minulý týden divize na výrobu železa, děkují na křižovatce řidiči oranžového Volva (neberte prosím typ auta závazně, plavu v tom). Déšť a auta jsou jedinými posluchači Puškina v originále. Odpadá hodina matematiky a jedu jinou trasou. Doma bude sníh a morna. Mám tenký svetřík, tričko s dlouhým rukávem a tenkou mikinu. Mám ráda sníh a pocit, že bych vydržela i tři dny. Ale, proč pouštět muziku těm, co si ji nezaslouží. Ať si opatří vlastní.
PS: /zanjatja/ se nepíše s i po t a /anglíjskovo/ se píše s j a nepleťte si prosím b a v, jinak vám budou lidé na koncertě výt místo být

Dusím se ve čtyřech stěnách, bojím se noc, bojím se dne

15. října 2009 v 20:29 | Kestler |  Čas

Dlouhý záchvat smíchu. Toužíte se nadechnout. Já se chci nadechnout. Při vzpomínce na zítřejší písemku z ruštiny propadám záchvatům pláču, který maskuji smíchem. Učila jsem se na ni šestkrát. Bojím se, že ji nezvládnu. Chce se mi zvracet, nevím, kde je nahoře a kde dole. Rány dopadají možná tady, možná vedle. Tady, vedle nikdo není. Teče mi z nosu. Lidi kašlete na školu. Nemá to smysl. Dokonalost vám vás maximálně složí. Dneska jsem nebyla dokonalá. Celý týden mi to vycházelo. Dneska jsem to nezvládla. Výčitky svědomí jsou jako rány bičem. Bojím se, strašně se bojím a není tu nikdo, kdo by mi pomohl. Bojím se, že to nezvládnu, ale musím to zvládnout. Neúspěch se nepřipouští, ale dnes jsem neuspěla. Co bude zítra? Zítra mě nic dobrého nečeká. Jak dokážu ráno vstanout z postele? Den bude šedý, ráno černé, víkend ošklivý a příští týden? Bolest zaměstnává mozek, nemusíte na nic myslet. Zůstanou jenom jizvy a modřiny. Chci pryč. Nechci jít spát.

Co bude zítra?
Nevím, bojím se myslet.
Prosím, ať se to zlepší.


Až budete chtít příští týden vědět, jak se mám, přečtěte si tento článek znova

15. října 2009 v 19:27 | Kestler |  Rukou amatéra
Stojím před zrcadlem a chechtám se. Po tvářích mi tečou slzy. "Ty nemáš dost?" zoufale křičím a snažím se potlačit touhu zvracet. Zvracení není řešení. Každý týden dělám tlustou čáru do deníčku. Příště skončím. Pak se to zlomí a já stojím před zrcadlem a tečou mi slzy. Takto jsem někdo. Toužím a volám po pozornosti. Ze zrcadla se ke mně odráží zrůdný obraz mého těla. Chci utéct, ale odraz jde se mnou. Přenáší se na matku. Nikdy nechci vypadat jako ona. To chce silnou vůli. Já skončím, přestanu, slibuju si v slzách a zoufalstvím ohryzávám prsty. Příští týden propadám zoufalství a život zajíždí zpět do vyjetých kolejí. Nedokážu ohlídat sama sebe. Nedokážu volat o pomoc. Nestojím o pomoc, kterou mi dají. Chci pomoc, kterou mi odepřou. Nechte si injekce, já nejsem hubená, to je ze stresu. Bulimička, která nezvrací? Anorektička se slabou vůlí? Možná jen dokonalá troska, která si musí pomoct sama. Zoufalství, bahno, ze kterého nemůžu ven, bahno, které vede k dokonalosti. Opravdu je možné se prokopat do Austrálie? Nebo prozvracet? Odpoví mi někdo? Haló! Kde jste kdo. Tak odpovězte přece...


Honzovy buchty

11. října 2009 v 11:04 | Kestler |  Moje skromné vařeníčko
Suroviny
· 500g polohrubé mouky
· 70g Hery
· 70g cukru krystal
· 2,5dcl vlažného mléka
· 1 žloutek
· 1 bílek
· 20g droždí
· necelá lžička soli

Postup
Do hrnce nadrobíme kvasnice, zasypeme dvěma lžícemi cukru a zalijeme polovinou vlažného mléka. necháme vzejít kvásek. Mezitím do mísy dáme mouku se solí, žloutek, cukr (bez těch dvou lžic na kvásek) a zbylé mléko. Nakonec přilijeme kvásek a mísíme vařečkou. Po chvíli lze použít šlehač se spirálami na těsto. Po pěti minutách přilijeme máslo a pokračujeme v míchání doku nemáme hladké a kompaktní těsto. Zakryjeme jej čistou utěrkou a necháme v teple kynout alespoň třicet minut.
Z těsta vyválíme placku ve tvaru obdélníku. Vykrájíme čtverce 9x9 centimetrů. Do čtverce dáme lžičku náplně, okraje potřeme bílkem rozmíchaným se dvěmi lžícemi vody a spojíme. V dlaních buchty zakulatíme.
Pekáček vyložíme pečícím papírem. Boky každé buchty potřeme rozpuštěným sádlem, aby šly snadno oddělit. Skládáme do pekáčku. Pokud chceme, aby se leskly, potřeme sádlem i nahoře. Necháme deset minut kynout.
Pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 40 minut. Po vytažení z trouby sejmeme z papíru a ještě horké roztrháme. Na závěr můžeme pocukrovat.

Poznámka
· Doporučuji ze dvou dávek. Z jedné dávky je 12 velkých buchet.
· Pokud chceme vysoké štíhlé buchty neděláme čtverce, ale lžíci oddělujeme kousky těsta, které roztahujeme a plníme. Více menších buchet.

Můj životní vzor aneb Já obdivuji a ctím

9. října 2009 v 18:30 | Kestler |  Rukou amatéra
Patosu zbavená, mírně upravená, školní slohová práce. Proč sem hážu nucené dílo nevaln kvality? Protože je momentálně pravdivé.

Plíživé kroky doprovázené klapáním se rozléhají tmavou chodbou. Shrbená postava v zeleném županu pomalu míří směrem ke kuchyni.

Internát počtvrté

5. října 2009 v 16:34 | Kestler |  Čas
Možná si zřídím speciální rubriku. Bude se jmenovat špatné a ještě horší vtipy a nové články budou na denním pořádku. Ne, straším. Teda s tou rubrikou. Dnešní článek je jednoduchý a prostý.

věc: krádež zubní pasty
datum zápisu: 5.10. 2009
naposled viděna: 2.10.2009 v devět hodin ráno
ztráta zjištěna: 4.10.2009 o deváté večerní
popis předmětu: dopůlky vymačkaná tuba zubní pasty značky Promise (obrázek viz příloha)
pořizovací hodnota předmětu: 32Kč
současná hodnota předmětu: 16Kč
zvláštní okolnosti: majitelka odcházela z buňky poslední a přes víkend nikdo na internátu nebyl
předpokládaná doba zcizení: mezi druhou a třetí odpolední v pátek nebo mezi šestou a devátou večerní v neděli
podezřelí: bobr a křeček Perlička
motiv: snaha donutit majitelku ke koupi konkurenčního výrobku
jiné: zubní pasta má pro majitelku velkou hodnotu, protože je objednaná na pátek k zubaři a byla připravena o možnost si provést jeden večer ústní hygienu

příloha - zdroj uveden na fotografii

Zmizí koš s bílou kostrou malého krále...

4. října 2009 v 20:28 | Kestler |  Rukou amatéra
Nesmělý úsměv, trochu v pozadí, tuctová dívčí tvář. Hodná šprtka, která splyne s davem. Ta, na kterou si později ostatní vzpomenou pouze s obtížemi. Pro ni je však její existence jediné co má. Každou minutu svého dne prožívá naplno alespoň v myšlenkách. Přemýšlí o slovech a životě. Navenek poslušná, ale ve skutečnosti? Hraje si s okolím jako figurkami ve strategické hře a pokřivuje skutečnost jako vypouklé zrcadlo. V rámci své role se doma hroutí z množství testů. Hraje si na stresovanou a hodlá na to svést vše od padání vlasů až po volné kalhoty. Žije s nevtíravým úsměvem v pavučinách lží. Píše na papírek s výdaji máslo pomlčka 30 Káčé a z lednice vyhazuje první prošlé. Další nekoupí. Nerada plýtvá. Při ranním jogurtu bojuje s touhou po sušenkách a v pátek podlehne. Opět. Příští týden vydržím, slibuje si. Marně? Sama neví. Týden nejí, a pak? O víkendu hraje, že je normální a takováto je celý týden. V duchu se nenávidí za svou slabost, že nedokáže odolat a nandat si menší porci. A tak to jde týden, druhý, měsíc…
Nesmělý úsměv, trochu v pozadí, tuctová dívčí tvář. Hodná šprtka, která splyne s davem. Sen všech rodičů, kteří se jednoho probudí a uvidí, že z jejich dokonalé holčičky je dokonalá kůží potažená kostra, která už rezignovala na realitu a žije výhradně v myšlenkách.
A možná ani to ne…


Mrkvánky

4. října 2009 v 13:34 | Kestler |  Moje skromné vařeníčko
Suroviny
· 1 Hera
· 330g najemno nastrouhané mrkve
· 330g hrubé mouky
· kypřící prášek
· vanilkový cukr
· 50g namletých lískových oříšků
· kůra z půlky citronu
· jahodová marmeláda

Suroviny na obalení
· moučkový cukr
· vanilkový cukr

Postup
Ze surovin mimo marmelády vypracujeme těsto a necháme dvě hodiny odpočinout. Poté těsto vyválíme na placku a děláme čtverce o straně 10 centimetrů. Plníme marmeládou a překládáme do tvaru trojúhelníků. Pečeme ve vyhřáté troubě naplno do růžova. Teplé obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkou.

Poznámka
· rychle mizí, celkem sladké, doporučuji dvojnásobnou dávku
· tip, jak udělat rovných deset na deset - pruh papíru o příslušné šířce

Internát potřetí

3. října 2009 v 20:24 | Kestler |  Čas
Dobře, vím, že to zní jako špatný vtip. Ale on to naštěstí není špatný vtip. Jestli někdo stojí o shrnutí: Postel mi nevrátili. Spolubydlící se na pokoji téměř nevyskytuje, což mi začalo ohromně vyhovovat. Tak a jaképak máme novinky?